Lite om tryck

Som kund kan det vara intressant och veta lite vilka tekniska förutsättningar en trycksak har.

Färgmängd

Alla trycktekniker har begränsningar i hur mycket färg som kan appliceras på tryckbäraren, t ex pappret. För vanligt offsettryck brukar man säga att en färgmängd på 340-360 % är maximal.

CMYK

Bild på de tre färgerna CMYEtt färgsystem för reflekterande ljus. En engelsk förkortning av de fyra nyckelfärgerna som ingår i vanligt 4-färgstryck. Cyan, Magenta, Gult och Svart. Av dessa fyra färger kan sen de vanligaste behoven av färger uppnås. De fyra färgerna blandas i ett rastersystem för att ge illusionen av olika färger och nyanser. Används vid "äkta" tryck, så som offset, djuptryck och flexografi. Men även vid digitaltryck. Den svarta färgen läggs till bl a för att enklare uppnå svart då detta är svårt enbart med de tre grundfärgerna.

PMS

Är ett färgsystem utvecklat av Pantone där man kan fritt välja bland redan färdigblandade färger. Används vid fördel för att spara pengar om man bara önskar en eller två tryckfärger i t ex en folder. Här finns även metallicfärger och udda färger som är omöjligt att uppnå med vanligt 4-färgsteknik.

RGB

Bild på de tre färgerna CMYÄr ett färgsystem för strålande ljuskällor, återfinns i t ex färgskärmar. Systemet låter tre grundfärger, Rött, Blått och Grönt lysa olika starkt för att uppnå en färgrymd, mycket större än färgrymden hos CMYK. När alla tre färger lyser som mest, upplevs det sammanvägda färgvärdet som vitt, liksom när alla tre färger inte lyser, blir det svart. Beroende på hur bra skärmen är så uppnås olika stora färgrymder.

PDF

Ett plattformsoberoende filformat som är standard i tryckbranschen.

Utfall

Om en bild ska gå ut till kanten på ett dokument, t ex en broschyr, måste bilden, när det kommer till tryckeriet i digital form, gå 3-5 mm utanför själva ytan på pappret. Detta för att undvika vita glipor när broschyren sedan renskärs efter tryck. Utfall kallas ibland även för skärsmån.

Upplösning

Mäts i DPI eller PPI, punkter per tum. Detta är ett mått på hur fint/små ett rastersystem i tryck är. Ju finare och tätare de olika punkterna sitter, desto högre upplösning, dvs ju närmre kan du titta på en bild utan att förlora kvalitet. En stor banderoll som ses på långt avstånd har kanske en upplösning på upptill 100 dpi. En fin konstfotobok kanske har en upplösning på 300-400 dpi.

EPS

Medans en fotografisk bild består av pixlar (rutor) med speciella färgvärden uppradade efter varandra, består en logotyp i formatet EPS av matematiska kurvor vilket gör den skalbar i all oändlighet utan kvalitetsförsämring.

Friläggning av bilder

Om du har en bild på t ex en produkt du tagit på ditt lager som du vill ha med i en broschyr, så har du säkert en massa på bilden i bakgrunden du inte önskar ha med. När man tar bort allt utom det man vill ha kallas detta för att man frilägger en bild.

Djupsvart

Svart tryckfärg är inte helt svart pga papprets kvalitet och tryckteknik. För att uppnå bättre studs i helsvarta tonplattor anger du följande värden: C 30 %, M 30 % och K 100 %. Gul färg utelämnas eftersom den inte gör någon skillnad.